Hva er egentlig vold?

Vold kommer i mange former, og det er ikke alltid man tenker på alt som vold. Vold er mye mer enn fysiske slag og spark. Man kan være utsatt for vold uten å bli slått. Her kan du lese litt mer om de ulike formene for vold.

Latent vold

Når du føler deg utrygg fordi du er redd for å bli utsatt for vold, fordi du har opplevd det tidligere, eller fått trusler om det. Når du tilpasser deg og din væremåte for å unngå å provosere, opprøre en annen så den tyr til vold.  

Seksuell vold

Seksuell vold kan være alt fra klåing/tafsing til voldtekt. Det er når noen gjør eller sier noe seksuelt mot/til deg uten at du vil, det vil si alle typer trakassering og overgrep som har med sex å gjøre, eller som retter seg mot din seksualitet. Sex er en vanlig og som oftest fin del av et forhold, men å være sammen betyr ikke at man har rett på hverandre seksuelt. Det finnes noen ganger usikkerhet omkring eksakt når seksuelle aktiviteter går over i det vi kaller for seksuell vold. Hvor grensen går er individuelt og handler om din egen opplevelse av å føle deg utnyttet og når du ikke lenger gjør noe frivillig. Føler du at den du er sammen med gjør seksuelle handlinger uten å bry seg om du er med på det eller ikke, da er det et overgrep og seksuell vold. Det er viktig å huske på at man kan reagere veldig forskjellig på seksuell vold. Noen opplever at de fryser til, altså stenger av eller kobler ut under selve overgrepet. Under et overgrep kan kroppen likevel reagere med å bli opphisset ved at man f.eks blir våt eller får ereksjon. En strategi kan være å få det overstått, for man vet at det kommer til å skje før eller senere uansett, og at for å slippe å gå og være redd for når det skal skje så kan man i det minste kontrollere selv når det skjer.

Eksempler på seksuell vold:

• Å beføle deg med lepper, fingre eller kjønnsorgan selv om du sier eller på annen måte viser at du ikke vil, eller er komfortabel med det.

• Å få deg til å beføle han eller henne med din munn, fingre eller kjønnsorgan, selv om du sier ifra eller viser på en annen måte at du ikke vil eller er komfortabel.

• Å gjøre noe seksuelt mot deg når du er full, sover eller ruspåvirket.

• Å utsette deg for risiko ved å nekte å bruke kondom eller annen form for prevensjon som kan beskytte mot seksuelt overførbare sykdommer og graviditet.

• Lure deg til å tro at han eller hun bruker prevensjon når det ikke stemmer.

• Å ta seksuelle eller intime bilder eller film uten at du har samtykket til det.

• Å spre eller vise seksuelle eller intime biler eller film av deg til venner, ukjente personer, eller spre det på internett. Selv om det var frivillig at bildet eller filmen ble tatt i utgangspunktet.

• Å presse deg til se på porno selv om du ikke ønsker det.

• At du føler deg nødt til å ha sex for å for eksempel unngå at partneren din blir aggressiv og truende, eller fordi partneren din maser så mye at du til slutt gir etter.

Digital vold

Digital vold kan være hvis noen overvåker, kontrollerer, truer og/eller trakasserer deg ved hjelp av sosiale medier eller telefonen. Eksempler på digital vold:

• Trusler om å dele bilder av deg på internett, som du ikke v


• Bruke ditt passord, eller kreve å få ditt passord, som bevis på din ærlighet/kjærlighet


• Logge seg inn på dine kontoer


• Bestemme hvem du kan være venn med, eller følge på sosiale medier


• Late som man er deg på sosiale medier, og poste ting via din side uten at du har gitt samtykke


• Spre private/seksuelle bilder eller videoer av deg til venner, ukjente personer eller andre steder på internett.


• Spre rykter eller privat informasjon om deg digitalt


• Å laste ned app på telefonen som kan gjøre det mulig å holde oversikt over hvor du er


• Kontrollere og holder oversikt over deg via sosial medier


• Sende trusler eller ubehagelige meldinger til deg


• Når noen fortsetter å sende deg meldinger enten på telefon eller andre steder, selv om du har bedt personen om å slutte.


• Sende mange meldinger og ringe mange ganger etter hverandre kan være en måte å forsøke å kontrollere deg


• Føler du at du må avbryte det du holder på med for å svare personen? Er du redd for å bli straffet eller bli beskyldt dersom du ikke svarer med den gang? Kjenner du at du blir stresse av at du hele tiden må være klar til å svare på meldinger kjapt? Dette kan være en form for vold.

Psykisk vold

Psykisk vold er når ord og aggressiv adferd brukes for å presse deg og begrense livet ditt. Du kan føle deg redd, maktesløs og verdiløs. Eksempler på psykisk vold: 

Trusler 

Trusler er når den du er sammen med sier at hen kommer til å skade seg eller seg selv hvis du gjør noe den ikke liker, for eksempel gjøre det slutt. Trusler kan brukes for å presse deg til å gjøre ting du ikke vil. En vanlig trussel er å si at man skal spre seksuelle eller private bilder, eller at man skal ta livet sitt dersom du gjør det slutt. En trussel kan også være rettet mot noen som betyr mye for deg, for eksempel et familiemedlem eller husdyr. Om du er skeiv/LHBTI, men fortsatt ikke er åpen kan den du er sammen med true med å "oute" deg. Om du har en kontrollerende familie med sterk æreskodeks kan den du er sammen med true med å fortelle ting om deg som den vet at familien din ikke kommer til å akseptere. Å true handler om å kontrollere og skremme noen. Å tilpasse seg etter truslene er ofte en strategi for å beskytte seg selv og sine nærmeste, og det kan føre til at livet ditt blir mer og mer begrenset. Blir du utsatt for trusler av den du er sammen med kan du trenge støtte og hjelp for å bryte relasjonen/gjøre det slutt. Vi er her for deg. 

Kontroll 

Vil den du er sammen med ha kontroll over alt du gjør. Krever han eller hun å se på telefonen din og dine sosiale medier, eller har meninger om hva du deler med andre? Føles det som om han eller hun opplever vennene dine som en trussel mot deres forhold? Vil hen bestemme hva slags klær du bruker, stilen din, eller hva du gjør på fritiden? Alt det er kontrollerende adferd. Til slutt kanskje han eller hun forbyr deg å gjøre visse ting i livet. Du kan bli mer isolert for å unngå mistenksomhet fra den du er sammen med, anklager og sjalusi. I vårt samfunn, og i f.eks filmer, serier og musikk finnes det et bilde av at sjalusi er et tegn på interesse og kjærlighet. Det finnet også en oppfattelse av at man skal dele alt med den man elsker. Men du har rett til å holde ting for deg selv, for eksempel dine passord til mail og sosiale medier. At noen du er sammen med isolerer deg eller begrenser din frihet er aldri ok.

 

Manipulasjon og krenkende kommentarer 

Det er vanlig at den som utøver vold sier nedsettende og krenkende kommentarer. Det kan være når det bare er dere to, eller når andre hører på. Det kan være at den du er sammen med sier at du er stygg, verdiløs eller noe annet sårende. Kanskje sier den som utøver vold at du er for følsom, barnslig og at du overreagerer. Eller at alt er din feil, at det er din feil at du blir utsatt for det du blir utsatt for. Å høre slike ting fra en man er sammen med kan skape en følelse av usikkerhet og skam. Å få sin partner til å føle det på denne måten er det motsatte av kjærlighet og respekt. Det er aldri din feil at du blir utsatt for vold.

Fysisk vold

Fysisk vold er ofte det første de aller fleste tenker på når man snakker om vold. Fysisk vold er blant annet å bli slått, sparket, dyttet, lugget eller å bli tvunget med makt til å gjøre noe du ikke vil. Å gjemme krykker, rullestol, medisiner eller andre hjelpemidler du trenger, er også vold.